fredag 23 november 2012

Kromatografi Labbrapport

Laboration: Vilka färger finns det i blad/Kromatografi
Kromatografi - grekiska chroma=färg, grapi= att skriva

Syfte: Lära sig om kromatografi och om vilka färger som finns i blad
Uppgift: Undersök vilka färgämnen som finns i blad
Hypotes: Jag trodde att pappret bara skulle bli grönt, för att det fanns grönt klorofyll i bladen som vi klippte. 
Material: blad, mortel, aceton, glasbägare, sax, filterpapper, 
Utförande: Vi klippte sönder bladen och lade de i en mortel. Tillsammans med några droppar aceton mortlade vi de klippta bladen tills blandningen blev mörkare. Vi satte en bit filterpapper i en glasbägare och i den den hällde vi också blandningen. Sen väntade vi på att se hur blandningen ändrade filterpappret. 
 
Resultat: Filterpappret ändrade färg. Närmast blandningen (där nere) blev pappret mörkgrönt, längre upp blev det gult, orange och rött. 
Karotener = gulrött
Xantofyll = gult
Klorofyll A = blågrönt
Klorofyll B = grönt

Slutsats: Min hypotes stämde nästan. Hälften blev ju grönt men det kom också till andra färger.

Det finns flera typer av klorofyll i blad - grönt, gult och rött. Bladen är gröna för att det finns mest av det gröna klorofyllet. Bladen växlar färg på hösten för att det gröna klorofyllet bryts ner. Då finns det bara det röda och det gula kvar. Det gröna nedbrytna använder trädet till näring. 

Ljus går i våglängder. Det mörkare ljuset har längre vågrörelser. Olikfärgade klorofyll fångar upp olika våglängder. Gult och rött klorofyll fångar lättare upp det mörkare ljuset på hösten. Ljus är en elektromagnetisk vågrörelse. 

De röda/gula molekylerna är lättare än de gröna därför ”vandrar” de längre upp på filterpappret. De gröna är tyngre och ”orkar” inte så långt. 

Felkällor: Det var något som gick fel, men jag vet inte vad. Blandningen blev mörkare även om den egentligen skulle ha blivit ljusare. Men vi kanske skulle ha mortlat ännu mer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar