onsdag 5 juni 2013

Elbilar - Reflektion

Elbilar

En elbil är en bil som drivs på enbart el/batteri. Den vanligaste batteritypen är “litiumjonackumulator“. Användbarheten beror på egenskaper hos batterierna [räckvidd (körsträcka A-B) och laddningstid].

1890-talet fanns egentligen redan elbilar men de blev snabbt utklassade av billiga bensinbilar. Laddningsplatser ökar så det lär produceras fler elbilar också. 57% har tillgång till elladdning på parkeringsplats på jobbet [eller hemma].
Elmotorer funkar så här: En spole är kopplad till en strömkälla [t ex batteri eller spänningskub]. Spolen blir magnetisk och snurrar runt med hjälp av den permanenta magneten.  

Vi tänker att vi kan använda oss av ett evigt vatten-system. Man tankar med vatten en gång. I bilen finns det ett jättelitet vattenkraftverk När man startar bilen så flyttar den lilla luckan sig och allt vattnet släpps in i ett litet rör som är kopplat till en turbin som i sin tur är kopplad till en generator. När vattnet släpps ut igen pumpas det upp till vattenmagasinet och används om och om igen. I fall bilen skulle överhettas så finns det ett nödfallsavgasrör. Det finns en viss risk att bilen inte kommer att kunna köra snabbare ön 10 mm/timmen.

Argument:
För elbilar
1) Det kommer inte finnas avgaser, vilket gör så att miljön blir bättre
2) Enligt passagen.se (debatt om elbilar) så är ganska billig i längden, eftersom man 1) inte betalar bensin och 2)man kan ladda upp den från en egen laddningsbox som dock kostar ca 12 000 kr.

3) Bilen accelererar snabbt men kan bara köra i 100km/h
4) några andra småsaker som är positiva är att den är smidig att köra, perfekt i centrum och den får köra i bussfilen. Både detta och att man får parkera fritt är som en “mutning” till att köpa en elbil.
5) elbilen klarar också halktestet bättre än en vanlig bil, alltså är risken för att halka/krocka på gatan (när det är halt) mindre

Emot elbilar
1) det finns inte så många laddningställen där man kan ladda upp bilen på
2) Det tar från 1 - 8 timmar att ladda upp motorn (olika källor säger olika saker)
3) Bilen kan max köra 100km/h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar