onsdag 5 juni 2013

En oväntad semester

En oväntad semester
Författare: Marian Keyes


Rachel Wals

Huvudpersonen heter Rachel Walsh. Hon är 27 år och har sedan hon var 15 år gammal varit mer eller mindre drogberoende. Hon är född och uppväxt utanför Dublin men bor nu i New York. Hon tar huvudsakligen droger för att ta sig igenom sitt dåligt betalda jobb och liv. Rachel anser [som alla andra drogmissbrukare] att hon inte är beroende. Hon lever mycket på andra personer, som en parasit. Hon bor tillsammans med sin bästa kompis Brigit, som hon också ibland snor pengar eller droger ifrån. Under hela boken så förändras Rachel på ett ganska oväntad sätt.


Sammanfattning
När Rachel en dag efter en sömnlös kväll vaknar upp på sjukhuset med anledning av att hon tagit alldeles för många sömntabletter, förstår hennes föräldrar att de måste göra något. De föreslår att Rachel ska åka på semester till en behandlingsklinik för missbrukare på Irland. Egentligen tycker Rachel att det är överdrivet och onödigt, men eftersom att hon har hört rykten om att det finns kändisar, bubbelpool och bastu så går hon med. Hon upptäcker snabbt att det inte alls är som hon förväntat sig, men hon har gått med på att stanna kvar en tid, så det är inte mycket man kan göra. Hon blir tvingad att finna sig till rätta och får snabbt nya vänner. De sårande känslorna som Brigit och Luke [Rachels f.d. pojkvän som gjorde slut när han fick reda på drogproblemet] lämnade efter sig försöker Rachel tränga undan, men lyckas inte så bra. Hela boken handlar om Rachels “semester” och hennes resa genom att bli av med drogerna.

Sammankoppling
Jag kände igen känslan som Rachel fick när hon kom till behandlingshemmet. Hon hade förväntat sig servicen som från ett lyxhotell, men det hon fick var enligt henne ett skitställe. Jag tror att många kan känna igen sig i den känslan, kanske när man själv ska på semester och man hoppas/tänker sig att man ska ta det lugnt och ha ett jättefint hotell, men istället kommer till ett ruggigt litet ställe som man från början avskyr.

En annan sak som jag kan sammankoppla med två andra böcker är det sista kapitlet. [OBS! HÄR ÄR EN SAMMANFATTNING FRÅN SLUTET! LÄS INTE OM DU SENARE VILL LÄSA BOKEN!] Luke kommer till Rachel och säger att han egentligen alltid har älskat henne. Likadana händelser händer i både 1) A Princess Diary 10 av Meg Cabot, då Michael kommer tillbaka från Japan efter han har gjort slut med Mia två år tidigare, men ändå säger att han hela tiden älskat henne men att han ville ge henne en chans att hitta en ny om hon ville eller 2) i Hitta Hem av Ann-Helen Laestadius då samma händelse inträffar med Agnes och Henrik. I En oväntad semester är det lite annorlunda. Luke hade haft dagar då han tvivlade på deras kärlek, men i helheten så älskade han Rachel.

Analys
Detta är egentligen en vuxenbok med genren Chick-lit. Chick-lit innebär att boken för det mesta handlar om unga kvinnor som letar efter perfektion. 

Berättelsen är enbart skriven i jag-form.

Boken börjar med att Rachel ligger på sjukhuset och sedan fortsätter den till slutet. Dock blir den ofta avbruten med ganska stora tillbakablickar. Efter varje ny “ledtråd” i Rachels liv inser man hur fel man själv har varit, när hon från början verkligen övertygat en att hon egentligen inte alls är drogmissbrukare.

I slutet när hon är fri från droger igen finns det inga hopp i tiden mer. Jag tror att Marian Keyes vill berätta hur Rachel inte kan glömma sitt “förra” liv och att hon saknar drogerna. När hon väl är fri från dem, så tänker hon ju inte alls på att hon vill ha droger.

Inledningen går direkt in på vad boken kommer att handla om: “De påstod att jag var drogmissbrukare”. Efter det beskrivs känslan av att ingen litar på en och sorgen när Luke kommer och gör slut. Man kommer snabbt på hennes sida och vill att alla ska låta henne vara.

Boken slutar genom en ganska överdriven kärleksscen. Man märker ändå snabbt vilken stor skillnad till början då hon fortfarande mådde dåligt.

Budskapet med boken är att även om det är väldigt svårt med något och det känns helt omöjligt, så bara man försöker och ger sig själv tid så är allting möjligt!

Syntes
Jag tror/hoppas på att Rachel är fri från droger i resten av hennes liv. Hon bor nog tillsammans med Luke i Irland, för i slutet av boken så är det deras aktuella planer [att flytta till Irland]. Eftersom Rachel inte har någon bra relation till sin familj hoppas jag också att den förbättras genom åren. Jag tror att hon kommer att leva lyckligt och lära av sina misstag.

Värdering
Jag tyckte denna boken var underbar, för att resan från drogmissbrukare till en ren, drogfri person är så väl skriven och man kan alltid utan undantag förstå hur Rachel känner sig. Det finns inga tråkiga ställen, utan det händer alltid någonting som är viktigt för Rachel. Boken handlar om viktiga, allvarliga saker som är skriven på ett underhållande sätt.

Boken är lämplig för personer i vår ålder till äldre vuxen-åldrar. Om man är mindre så har man inte tillräckligt med erfarenhet av livet för att förstå boken. Den innehåller ju allvarliga saker som kan vara svåra att förstå värdet av.

1 kommentar:

  1. Vilken bra recension! Intresseväckande och analyserande. Bra att du varnar läsaren. Jag läste boken för många år sedan och minns att jag liksom du tyckte att den var underhållande och välskriven.

    SvaraRadera