torsdag 10 april 2014

Analys

Här är länken till bilden jag använt.

Första nivån
Det här fotografiet är en bild uppbyggd av färgerna grå, vit, röd, brun och svart. Bakgrunden är en grå yta som blir allt ljusare närmare mitten. Nere i bilden finns det fler mörka färger, men mitt i hela bilden finns det två röda romber. Den föreställer fem ljusa figurer som står i någon sorts formation, som är formad som ett V. Vid många ljusa (vita/beiga) ytor finns det små lite mörkare streck. Det finns väldigt små ljusbruna cirklar i en vertikal linje på ett vitt fält i centrala, högra delen av bilden. Till vänster i bilden finns det fler mörkare ytor av det beiga än i den högra delen. På tre av de stora vita ytorna till höger finns det vars tre små röda figurer, varav två av de hänger ihop med ett streck. Ovanför figuren som står näst längst till höger finns det två beiga ganska tjock streck som sticker upp som ett V. På högra sidan finns det som en bord av svart färg under den vita ytan. Den svarta breda linjen avbryts av en vit fläck, som är ungefär hälften så lång som den svarta. Den kommer det en lika stor mörkblå fläck och till vänster om den är det vitt igen. 

De beiga ovalerna på övre delen av figurerna är inramade med ett mörkbrunt streck. Strecket är olika tjockt och har olika nyanser på de olika figurerna. På figuren till vänster är strecket lite tjockare och ljusare än på högra sidan, nästa figur till höger har ett ganska mörkt streck som blir lite tjockare uppe på ovalens ovansida. Figuren i mitten har ett väldigt smalt streck och personen längst till höger har en mörk, mellantjock linje, med ett sorts hack på ovansidan. Personen som står näst till höger har ett för det första ljusare streck, som också är mjukare och ”smälter” ner på den vita ytan. Det går i en sorts spiral ner på båda sidorna av den beiga ovalen. Tvärs över det ljusbruna strecket, finns det två röda trianglar som ligger med varsin spets mot varann. 

I nästan varje beiga oval finns det två punkter på övre delen, alla är mörka utom på ovalen längst till vänster; där är de lite vita också. På figuren längst till höger är de två punkterna inringade med vars två cirklar. Från den högra cirkeln går det även ett smalt streck ut till den mörka kanten. Över varje punkt finns det ett oftast böjt streck. Under punkterna finns det oftast också en linje, ibland mörkbrun, ibland vit, ibland röd. Längst till höger är linjen nedböjd och brun. Den beiga ovalen till vänster om den har ett relativt tjockt vitt streck, med två djupröda, lite smalare linjer kring. Ovalen i mitten har ett nedböjt ljusare streck och ovalen till vänster om den har ett vitt streck, med en mörkbrun linje runt. Den mörkbruna linjen fortsätter ner på varsin sida av den vita linjen, i två raka streck, som sen ramar in den beiga ovalens undre sida. Ovalen längst till vänster har ett brunt, lite ojämnt streck som lutar neråt på vänster sida. Precis ovanför är ett ganska markerat mörkbrunt streck. I alla beiga ovaler finns det någons sorts liten triangel mitt i, och minst en liten halv oval på var sida. 

Andra nivån
Det är fem ljushyade personer på bilden, fyra män och en kvinna. Alla bär vita kavajer med ICA i röda bokstäver på. Två av de har vita byxor, de andra tre har svarta byxor. Jag tror att bilden är tagen ur en annons, reklamfilm eller något annat som handlar om affären ICA, eftersom ICA’s namn står på deras kläder och de står nästan alla i någon sorts maktposition, som om de ville visa att de är pålitliga och att alla borde komma och handla på ICA. Bilden visar dock bara fyra (~fem) makthavande personer, de fyra männen. Jag tycker att kaninöronen (peacetecknet) som mannen längst till höger gör på kvinnan är kränkande, inte för att han gör det egentligen, utan för att han gör det på den enda kvinnan i bilden. Detta kan verka som om männen har en självklar maktposition och att när väl en kvinna (både bokstavligt och bildligt talat) finns med i bilden, blir den här ovanligheten till något sorts skämt; att det egentligen inte kan vara så och man skämtar bort det. 

Bilden visar glädje, eftersom ICA tänker realistiskt och inser att folk lockas av glädje. Det är meningen att det ska vara roligt också, eftersom mannen till höger gör ”kaninöron” på kvinnan, och det ska locka till fler kunder. Människorna på bilden är blandade (både män och en kvinna, olika åldrar, olika utseende, en med Downs syndrom) eftersom ICA (företaget bakom reklambilden) vill visa en bild som visar att de är ett företag som står för jämställdhet och enade människor. 


Alla personer i bilden har en egen uppgift, tycker jag. Mannen i mitten symboliserar stabilitet och pålitlighet eftersom han står bredbent och med en stark hållning. Mannen till vänster om mitten visar service och vänlighet. Han ler på ett trevligt sätt och visar med händerna i byxfickan att han är en öppen och enkel person. Mannen längst till vänster har händerna på ett sådant sätt som ofta finsmakare eller matlagare har - detta står för kvalité på varorna. Kvinnan till höger om mitten står även hon för service. Hon ler stort och med händerna i sidorna ger hon ett intryck av att ha kunskap. Mannen längst till höger är han som gör kaninöronen, och han är främst där för att sprida glädje och humor i bilden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar