torsdag 28 augusti 2014

Français: Chapitre 1

I det här lilla fina vita huset i Isle-Adam i Frankrike bor familjen Michon. Låt oss gå in genom dörren för att se om de är där. Ja, titta de fyra familjemedlemmarna; Florence (mamman), Philippe (pappan) och deras två döttrar; Caroline (20 år) och Marie-Emelie (18 år), eller som de kallas, Caro och Milie.
Men familjen är inte komplett utan djuren; tre katter (Shalimar, Halloween och Tommy) , två ormar (en kungspyton och en liten boa) och en hundtik på sex månader (Maeva).

Familjen Michon är jättelyckliga över att bo i Isle-Adam. Det är en liten stad 40 km norr om Paris. Deras hus har en fin trädgård och det är beläget i en park med en stor pool, tennisbana och en kinesisk paviljong. Och de har trevliga grannar. (Elin & Madde)

Dagen började vid 7 tiden. Med en typisk fransk frukost: caffe latte, te eller varm choklad med rostat bröd, med smör och sylt. På morgonen har de inte tid att sitta länge vid bordet. Jobbet och skolan väntar. Philippe Michon åker iväg först med bil ( en grå peugot 406) för att åka till Paris, där han jobbar på ett företag som . han reser mycket utomlands, till Luxembourg, Schweiz och till Italien. Han tar flyg men föredrar bil eftersom han älskar att köra. Florence Michon Åker sedan iväg i sin röda Alfa Romeo 145 till stadsdelen la Défense. Hon jobbar på ett svensk företag, Husqvarna. Hon pratar till och med lite svenska . Det är praktisks eftersom familjen Michon ibland åker till Sverige där de har vänner. För föräldrarna tar det minst en timme att åka till jobbet. det är ett riktigt problem. Florence et Philippe kommer inte hem för att lunch. De bor för långt bort. (Benjamin, August, Axel)

De går till de små restaurangerna bredvid sina kontor. De slutar sina jobb vid kl. 6 eller halv 7. Således kommer de tillbaka sent!
Milie går på gymnasiet i Isle-Adam, tio minuters gångväg från hennes hus. Hon går sista året och hon ska förbereda sig för studentexamen. Ibland har hon tid att ta sig hem till lunchen och ibland äter hon på skolan med sina kompisar. 
Caro förbereder en examen för att bli ridlärare. Hon älskar hästar och alla djur. Det är hon som har tagit hem alla familjens djur.
Alla träffas hemma vid 19:30. De förbereder kvällsmaten tillsammans. Flickorna dukar bordet och föräldrarna lagar maten. Den här kvällen äter de köttgryta och de dricker ett gott vin. Köttgrytan är en typisk fransk rätt. Efter middagen ser de på TV, och de diskuterar lite. 
När de inte jobbar, tycker föräldrarna om att åka till Paris för att besöka museer och att shoppa. Ofta på lördagar, så bjuder de in kompisar eller så träffas hela familjen hemma hos farmor och farfar med farbröder, fastrar och kusiner. Philippes föräldrar bor inte långt borta. 

Philippe och Florence åker ofta iväg på helgerna till Bretagne, där Florence föräldrar har ett hus. Caro och Milie föredrar att åka iväg med sina kompisar. De drömmer om att åka till Kalifornien en vacker dag. (Agnes, Jessica, Sonja)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar